CBS: steeds minder jongeren in uitkering (behalve in Oost-Groningen)

Het aantal jongeren (15 tot en met 27 jaar) dat een vorm van bijstandsuitkering ontvangt is in 2015 gedaald naar 6 procent. In 2014 was dit nog 6,4 procent, zo blijkt uit cijfers en statistieken van het CBS. Het gaat hierbij om jongeren met een Wajong-uitkering voor arbeidsongeschiktheid, WW- of bijstands-uitkering. Het totale aantal jongeren tussen de 15 en 27 met een uitkering was in 2015 bijna 152.000.

De meerderheid van de jongeren met uitkering krijgt een Wajong-uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Bij thuiswonende jongeren ging het in 2015 bij bijna 60 procent om een Wajong-uitkeringen, bij uitwonende jongeren om 49 procent. Uitwonende jongeren hebben vaker een bijstandsuitkering.

Opvallend is dat het (relatief) grootste aandeel jongeren met uitkering in het Noord-Oosten van Nederland woont. Vooral in Oost-Groningen heeft de jeugd (relatief) massaal een uitkering, om precies te zijn in de gemeenten: Pekela, Oldambt, Menterwolde, Stadskanaal en Veendam.

 CBS-bronnen: 1 & 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *