Takelt de middenklasse wel of niet af?

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) publiceerde gisteren de verkenning ‘De val van de middenklasse? Het stabiele en kwetsbare midden’. De verkenning zou inzicht moeten geven in de veranderingen in het middensegment van de Nederlandse samenleving sinds de jaren zeventig, maar zorgt voor tegengestelde conclusies in de media. De WRR zegt zelf dat het meevalt met de aftakeling en dat wordt onderschreven door het Financieele Dagblad (). De Telegraaf ziet het anders. De krant schrijft dat ‘de pijlers van het midden wankelen‘.

Wat opvalt aan de bevindingen van de WRR is dat de inkomens van het midden op peil blijven, dankzij de inkomensherverdeling in ons land. Toeslagen en heffingskortingen zorgen ervoor dat de (lagere) middenklasse een aanvaardbaar inkomen heeft. Dat inkomen is wel onzekerder geworden en per huishouden zijn doorgaans minimaal twee inkomens noodzakelijk. De verkenning van de WRR staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *