6 thoughts on “ECB-bestuurder: ‘ECB moet EU-stimuleringsprogramma afbouwen’

 1. Het begint bij de economen te dagen. Maar ja als je als econoom denkt dat inflatie een graadmeter is voor de gezondheid van de economie ben ik bang dat je het niet helemaal hebt begrepen. Zieligheid ten top

  1. Een klein beetje inflatie is niet schadelijk, en is in elk geval geen deflatie, wat wel schadelijk kan zijn doordat dat kopersstaking kan uitlokken (mensen kopen nu niks, want volgende week is het goedkoper).

   Ideaal is nul procent inflatie, dus lonen en prijzen stabiel. Maar omdat het niet precies te sturen is, houdt men over het algemeen het streefgetal van twee procent aan.

 2. Ik vind zelf ook dat de ECB allang met die EQ had moeten stoppen. Het helpt namelijk niks (“you can take a horse to water, but you cannot make it drink”), en dat mensen en bedrijven nog meer lenen is helemaal niet nodig en niet wenselijk. D.w.z. als dat nodig is en verantwoord (bijvoorbeeld voor zinnige investeringen) dan gebeurt het toch wel.

  De ECB verruimt nu steeds maar meer de kasreserves van banken, maar die zijn al heel ruim en dat is al jaren niet de begrenzende factor van de kredietverlening. Dus is het effect nul.

  Risico is er wel: de ECB koopt steeds maar meer staatsobligaties. Als het vertrouwen daarin slinkt, worden ze minder waard, zit de ECB met een gigastrop, en de nationale centrale banken en dus hun eigenaren, de nationale regeringen, draaien daar zelf voor op.

  Geen goed beleid dus. Stoppen met die onzin. Nu. Vind ik.

  1. Het ging de mafioso Draghi om de kunstmatig verlaagde rente op staatsleningen , reden waarom alle regeringen geen verzet plegen en de bek dicht houden!

 3. Het ging de mafioso Draghi om de kunstmatig verlaagde rente op staatsleningen , reden waarom alle regeringen geen verzet plegen en de bek dicht houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *