7 thoughts on “De geheimen van Rutte III's vlaktaks

 1. Zeer goed artikel. Hier zijn nog enkele aanvullingen:
  De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw fungeert als een nog extra belastingschijf van 5,4 % tot het inkomen van € 53.701 is bereikt.
  De ouderenkorting is de meest absurde schijf. Als het inkomen van een AOW’ers stijgt van € 36.057 naar € 36.058, dan moet de oudere ruim € 1200 meer belasting betalen, in 2018 wordt dat nog erger. Pas vanaf 2019 komt er een “geleidelijke” afbouw van 15 %, dus nog meer extra belastingschijven voor ouderen. Misschien kunt u nog een grafiek maken voor ouderen?
  In elk geval, als de overheid vertrouwen wil kweken, is transparantie noodzakelijk. Ook voor de vele belastingschijven, die we nu en straks de facto hebben.

  1. Beste Kees,
   Dank voor uw compliment over het artikel. U heeft volkomen gelijk wat betreft ZVW en ouderenkorting. Tijdens het schrijven van het artikel zat dit ook in mijn hoofd, maar gezien de complexiteit heb ik het weggelaten:
   – Bijdrage ZVW wordt of door de werkgever betaald of door uzelf, matrix kunt u hier vinden:
   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/zorgverzekeringswet/bijdrage_zorgverzekeringswet/hoe_wordt_de_inkomensafhankelijke_bijdrage_zvw_betaald/tabel_werkgeversheffing_zvw_of_bijdrage_zvw/
   – Afbouw zorgtoeslag speelt ook mee, deze is nu 13.46% inkomen van 20k – 27k (of tot 35k voor met partner)
   – In 2011 was deze afbouw nog 5.03%, maar toen was er nog een truc met werkgeversvergoeding bij het inkomen optellen. Zie ook http://wetten.overheid.nl/BWBR0018451/2017-07-01?VergelijkMet=BWBR0018451%3fg%3d2011-03-15%26v%3d0#Artikel2
   Kortom, leuker kunnen we het niet maken, wel ingewikkelder 🙂 Ik zou zo nog een artikel kunnen schrijven genaamd “toeslagencircus”, naast de zorgtoeslag hebben we ook nog IACK en huurtoeslag. Daarvan is al wat meer bewustwording bij politici, maar vooralsnog blijft het alleen bij woorden en komen er geen daden.
   Groeten,
   Robbin

   1. UItstekend stuk, Robbin.
    Ik kijk nu al heel erg uit naar je artikel “Toeslagencircus”, naar mijn idee de voornaamste oorzaak van de armoedeval; het heeft juist voor minder-dan-modaal verdienenden nauwelijks zin om méér te gaan werken hierdoor, idem dito voor diverse categorieën uitkeringsgerechtigden om daadwerkelijk aan het werk te gaan.
    Ik moet regelmatig mensen rond de toeslagengrens adviseren om maar een dag minder te gaan werken om uiteindelijk netto méér over te houden.
    Dat is toch volstrekt van de gekke!?

   2. Heel goed start artikel, alleen schept het nog lang geen 100% transparantie over de werkelijk dramatische toestand in NL! De presentatie vind ik wel heel erg goed gevonden. Chapeau! Ik was er wel eens aan begonnen, maar kreeg het niet netjes presentabel.
    Bij een aantal sprongen is de belastingdruk > 100% (in feite bijna oneindig!
    Druk = -€1.200/+€1 = 120.000%) (meer verdienen levert minder geld op). Dat komt vooral door de huurtoeslag. Dat komt niet echt goed in het plaatje tot uitdrukking! Laat dat zien! Het is natuurlijk een soort afgeleide functie van de netto resterende inkomsten; wellicht helpt het om die er onder te tekenen?
    De overheid lijkt de werkelijkheid ook te willen versluieren, doordat het heel moeilijk is om de tarieven van bijv. zorgtoeslag als % van inkomen in te zien. De overheid levert alleen nog maar de ozo “gemakkelijke” proefberekeningen; maar die geven totaal geen inzicht in het gevoerde beleid. Misschien wel om die reden?
    Het beeld van de marginale belastingdruk is bovendien nog veel erger als je WWB, ZVW, zorgtoeslag, IACK, huurtoeslag , (gemiddeld) minimabeleid van gemeenten, aflossing studielening (nog meer?) ook meerekent….. De (tijdelijke) WW mag wel buiten dit plaatje blijven, anders wordt het wel heel gecompliceerd. Je zou het dan voor 4 categorieën moeten maken: alleenstaanden/samenwonenden en met/zonder kinderen. En wellicht ook nog voor gepensioneerden.
    Kunt u het tooltje (spreadsheet?) sturen om dat nog toe te voegen? Of gaat u dat zelf al doen?
    Dat zou vervolgens groots in alle kranten moeten staan en met heel veel TamTam aan de Tweede Kamer terug gekoppeld moeten worden om te laten zien wat een mess er de afgelopen jaren is gemaakt van de belastingen en vooral van het niet-stimuleren om (meer) te gaan werken.
    Nogmaals mijn complimenten voor uw werk! Maar het schreeuwt om een vervolg en grootse publiciteit……

  2. Het is nog veel erger als je ZVW, zorgtoeslag, huurtoeslag , minimabeleid van gemeenten, aflossing studielening etc. ook meerekent…..

 2. Het is een perceptietruc. Maandelijks inkomen lijkt omhoog te zijn (huidig system versus een paar jaar geleden) en te gaan (nieuw plan), maar je levert het in via vakantiegeld, 13e maand, bonus etc. Met andere belastingverhogingen en afbouwen aftrek zijn er maar hele kleine groepen die er op vooruit gaan. Alleen na 1-2 jaar kan je die conclusie als burger trekken en dan zijn er weer verkiezingen.

 3. Goed artikel.
  De meeste mensen zullen vergelijkingen trekken tussen Rutte II naar III ,want Rutte II is waar ze nu mee te maken hebben.
  Als ik het dan zo bekijk ,gaan groepen met 10-20K er nauwelijks op vooruit en die met 20-30 K wel als ik de laatste grafiek volg.Ook gaan dan vooruit diegenen met een inkomen van rond de ton.Of zie ik iets verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *